Oppskrifter

Gluten og melkefritt brød


Gluten og melkefritt brød


Resultatet av nybakte glutenfrie brød klar til servering. Hemmeligheten er mye veske og god forheving. Vi baker 4 brød i "slengen" til våre to barn som foreløpig er 3 og 6 år. Da har vi brød for 1 uke. Vi har funnet ut at det er mye bedre og enklere å bake selv, sammenlignet med å kjøpe ferdig glutenfritt brød i butikken. For all del, syns dagligvareutvalget har kommet seg betraktelig bare de siste 4 årene, og butikk-kjedene har tilrettelagt bedre for "oss" i butikkhyllene. Men ikke alle butikkene har brød som er både gluten og melkefrie. Økonomisk er det mye rimeligere i tillegg til at vi vet hva som er i de av ingredienser og tilsetningsstoffer. I butikken koster ett glutenfritt brød mellom 50 og 70kr. Dette er ca samme prisen vi betaler for ingrediensene for 4 hjemmebakte brød. Om du ikke har handlet varene i Sverige :) (som virkelig er å anbefale om muligheten byr seg).

Ingredienser:

Semper glutenfritt mel
  • 3 pakker Semper glutenfritt mel (2 grov mix og 1 fin mix)   
  • 2 ss fiberhusk
  • 1 pk Idun tørrgjær (eller 2, alt etter hvor tålmodig du er med hevingen) 
  • 4-6 ss olje
  • 2 ts salt
  • 12 dl vann                  




Framgansmåte: Kan nevnes først at brødene blir veldig smakfulle om du tilsetter 1-2 ts kardemomme i og eventuelt litt sukker istedenfor salt.  Du kan også ha 1-2 egg i om det er ønskelig. Tåler du melk kan du ta det i også, da justere du bare ned mengden med vann.

Sett ovnen på 50 grader.
Start først med det tørre og bland dette. Ta så i  olje etterfulgt med med temperert vann (ca 37 grader). For varmt vann ødelegger gjæren/hevingen.
Noen ganger holder det med 10 dl vann, alt ettersom hva du har hatt i av ekstra ingrediensene. Men deigen skal ha myk konsistens, mye mykere enn en deig bakt med hvetemel.
Fordel så deigen i fire brød former (bruk kjøkkenvekt om du har det) og sett de i ovnen. Alle 4 går i ovnen samtidig. En på langs og tre vedsiden av hverandre. Heving i ca 1 time om du har 1 pk gjær. Har du flere er det lurt å sjekke ovnen etter en halv time. Har opplevd at deigen har hevet seg såpass over kanten at det har rent ned på sidene :) Ikke å anbefale.
Etter heving la brødene bli i ovnen mens du øker gradene til 200. Her skal de stå i 30 min.

Lykke til :)) Hilsen Silje :))